PROGRAMA DE SEGUIMENT I VIGIL脌NCIA DEL MOSQUIT TIGRE (TEMPORADA 2023) 馃

El mosquit tigre 茅s originari de les selves tropicals del sud-est asi脿tic, on viu dins dels boscos humits, aprofitant l鈥檃igua que s鈥檃cumula en els forats que hi ha en els arbres vells per desenvolupar les seves larves.

En la lluita contra la seva expansi贸, s贸n tan importants les mesures de vigil脿ncia i control que s鈥檌mpulsen des de les administracions i es duen a terme als espais p煤blics com les actituds individuals dels ciutadans, que porten a evitar zones de cria als espais privats. 脡s necessari que la poblaci贸 apliqui mesures de prevenci贸 per evitar la proliferaci贸 del mosquit tigre en l鈥櫭爎ea privada (8 de cada 10 llocs de cria es troben en l鈥檈spai privat).

Qu猫 podem fer els ve茂ns?

De fet 茅s molt senzill, tan sols caldr脿 tenir cura dels llocs que potencialment poden ser bons pel desenvolupament de les larves del mosquit tigre dins de l鈥櫭爉bit privat. Pensem que un mosquit tigre t茅 un radi d鈥檃cci贸 molt petit d鈥檜na mitjana d鈥檜ns 150 metres, si som capa莽os de controlar els llocs de desenvolupament dins de casa, els primers en notar els beneficis serem nosaltres mateixos. Pensem que t茅 una especial predilecci贸 pels dip貌sits o acumulacions d鈥檃igua que estan per sota d鈥檜n volum de 200 litres (bid贸 t铆pic).

A tall d鈥檈xemple aqu铆 teniu algunes mesures de prevenci贸 per evitar el desenvolupament de les larves del mosquit tigre:

  • Buidar qualsevol recipient de l鈥檈xterior que pugui acumular aigua i posar-lo sota cobert o cap per vall: joguines, cendrers, gerros, galledes, carretons, plats de sota els testos, safareigs, pneum脿tics, ornaments de jard铆, mobiliari pl脿stic amb concavitats, etc.
  • Evitar les acumulacions d鈥檃igua en zones de drenatge o canals de desgu脿s (embornals del pati, canaleres dels teulats i terrasses).
  • Posar peixos en les fonts ornamentals dels jardins (peixos de colors, gamb煤ssies).
  • Cobrir (per exemple amb sorra) els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua.
  • Cobrir amb tapes herm猫tiques o teles mosquiteres (de forats no m茅s grans de 2 mm) els dip貌sits de recollida d鈥檃igua.
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s鈥檜tilitzen. Les piscines de pl脿stic s鈥檋an de buidar peri貌dicament, i si no es fan servir cal retirar-les.
  • Cobrir les embarcacions amb lones a l鈥檋ivern evitant que es facin acumulacions d鈥檃igua.
  • Potenciar la fauna insect铆vora (predadors d鈥檌nsectes) s贸n de gran ajut pel manteniment de l鈥檈quilibri. Aix貌 es pot fer mitjan莽ant la instal路laci贸 de caixes niu per a ratpenats i orenetes, no usar insecticides d鈥檃mpli espectre que afecten negativament a tota la fauna invertebrada, etc.